Τα προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας, αποτελούν μια αποδεδειγμένα αποτελεσματικότερη και ψυχοκοινωνικά πιο υγιή μορφή προστασίας παιδιών. Παιδιών των οποίων οι φυσικές οικογένειες αδυνατούν να φροντίσουν λόγω έκτακτων ή μόνιμων αναγκών ή έχουν κριθεί ακατάλληλες να το κάνουν.
Ο θεσμός της αναδοχής στην ελληνική νομοθεσία ρυθμίζονταν κυρίως από τις διατάξεις των άρθρων 1655-1665 του Αστικού Κώδικα οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο Κεφάλαιο «Αναδοχή Ανηλίκου» του άρθρου 12 του Ν.2447/96 (ΦΕΚ 278 Α΄) Κύρωση ως Κώδικα του σχεδίου Νόμου «Υιοθεσία, Επιτροπεία και Αναδοχή ανηλίκου, κλπ», τις διατάξεις του άρθρου 9 «Ανάδοχες οικογένειες» του Ν.2082/1992 Αναδιοργάνωση της Κοινωνικής Πρόνοιας και καθιέρωση νέων θεσμών Κοινωνικής Προστασίας», καθώς και από το Π.Δ. 86/09 (ΦΕΚ 114 Α΄) «Οργάνωση και λειτουργία του θεσμού της αναδοχής ανηλίκων»
Το έτος 2018 αποτέλεσε το ορόσημο στο πεδίο της παιδικής προστασίας και της προώθησης των πολιτικών αναδοχής και υιοθεσίας, αφού το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχώρησε στην κατάρτιση και ψήφιση του Ν. 4538/2018 (ΦΕΚ Α 85/16.05.2018) «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις» και στη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που η πιστή και σωστή εφαρμογή του θα επιταχύνει τη διαδικασία τοποθέτησης των παιδιών στο οικογενειακό πλαίσιο. (Δείτε εδώ)
Σήμερα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετέχει στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής – Υιοθεσίας, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (δείτε εδώ τη σχετική Απόφαση) και βάσει του σχετικού νόμου μπορεί να καταστεί φορέας εποπτείας της διαδικασίας αναδοχής.
Για αυτό το λόγο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ/νση Εποπτείας Λειτουργίας Προγραμμάτων & Υπηρεσιών, στο τηλ. 22313-51116 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση epopteias@1035.syzefxis.gov.gr
Τέλος, το Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος με επιμέρους δράσεις του συνέβαλε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων στην προώθηση της αναγκαιότητας ανάληψης πρωτοβουλιών σχετικά με την αναδοχή και την υιοθεσία, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στο μετασχηματισμό της συλλογικής θεώρησης εν σχέσει με την προσήκουσα μορφή παιδικής προστασίας.