4η Φεβρουαρίου: «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου»

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ένωση για τον έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τη σημασία της πρόληψης, καθώς μεγάλο μέρος θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, τιμάται εν μέσω μιας ιδιαίτερα σοβαρής συγκυρίας, με την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας  Covid-19 να είναι στο επίκεντρο.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος.

Ο καρκίνος είναι μία νόσος για τη οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Το μήνυμα αυτής της ημέρας, και λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και μας προτρέπει να αναλογιστούμε για το ποιοι είμαστε και πως μπορούμε οι ίδιοι να συμμετάσχουμε στην προστασία της υγείας μας, με την υιοθέτηση  ενός  σωστού τρόπου διαβίωσης, την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, προκειμένου να καταπολεμήσουμε την όποια παγκόσμια επιδημία υπάρχει στο παρόν ή θα υπάρξει στο μέλλον στο κόσμο μας.

Ο Πρόεδρος του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Δημήτριος Ν. Δρακάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας
Εισάγετε το όνομά σας