03.12.2023: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες), καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου 1992, όπου εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Αυτή η πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σκοπό είχε την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας αλλά και της ενημέρωσης, αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας.

Με βάση το ιατρικό μοντέλο, η αναπηρία χρειάζεται αποκατάσταση που παρέχεται από ειδικούς, ενώ με βάση το κοινωνικό μοντέλο η αναπηρία προσδιορίζεται από το κοινωνικό της πλαίσιο.  Όμως, η αναπηρία δεν αποτελεί απλώς ένα πρόβλημα υγείας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, που αντικατοπτρίζει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα στοιχεία του ανθρώπινου σώματος ενός ατόμου και τις δομές της κοινωνίας στην οποία ζει. Η αναπηρία είναι η απώλεια ή ο περιορισμός μιας συμμετοχής ή μιας λειτουργικότητας που προκαλείται από την οργάνωση της κοινωνίας, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπόψη της, τους ιδιαίτερους, ξεχωριστούς αλλά ίσους, προς όλους μας, αυτούς ανθρώπους.

Μαθαίνουμε, σεβόμαστε, αποδεχόμαστε, παρεμβαίνουμε και αγαπάμε, ο καθένας με τον τρόπο του, τους  «όμορφους» αυτούς ανθρώπους. Δεν τους κάνουμε καμία χάρη, αντιθέτως, αυτοί μας κάνουν τη χάρη να υπομένουν με απόλυτη ταπεινότητα, την στέρηση πολλών δικών τους δικαιωμάτων.

Ας δείξουμε λοιπόν, εμπράκτως, ο καθένας μας από την δική του θέση ή ρόλο, τον τρόπο που θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας αλλά και η κοινωνία μας, στην περίπτωση που εμείς ήμασταν οι διαφορετικοί και ιδιαίτεροι αυτοί άνθρωποι.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που φιλοξενεί και φροντίζει ολιστικά, άτομα με αναπηρία, αφιερώνει όλες τις ημέρες του κάθε έτους, σε αυτούς τους ανθρώπους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας
Εισάγετε το όνομά σας