«Αυτό το νομοσχέδιο απαντά στη δραματική κατάσταση αναμονής που έφθανε μέχρι έξι χρόνια. Αναμονή για να υιοθετήσεις ένα παιδί ή για να γίνεις ανάδοχος γονιός που δημιουργούσε μεγάλα δράματα και αδιέξοδα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97,8 με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ελισάβετ Σαλαμάρα.
Η διαδικασία θα είναι, πλέον, σαφής και ψηφιακή και θα καταλήγει σε τρία ηλεκτρονικά μητρώα:
- Μητρώο ανηλίκων, στο οποίο εγγράφονται όσα παιδιά είναι προς αναδοχή ή υιοθεσία. Για πρώτη φορά το ελληνικό Κράτος δημιουργεί εθνικό Μητρώο Ανηλίκων ώστε να γνωρίζει πόσα παιδιά είναι υποψήφια για αναδοχή ή υιοθεσία. Στο Μητρώο θα καταχωρείται ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού ώστε όταν ενηλικιωθεί να έχει τη δυνατότητα να βρει τις ρίζες του.
- Το δεύτερο ηλεκτρονικό Μητρώο θα είναι των Υποψηφίων Ανάδοχων και Θετών γονέων ξεχωριστά.
- Το τρίτο θα είναι το Μητρώο των Eγκεκριμένων Aνάδοχων και Θετών γονέων και πάλι ξεχωριστά.
«Η υιοθεσία είναι μία τελεσίδικα νομική πράξη και είναι πολύ διαφορετική από την αναδοχή. Θα ήμουν ευτυχής, αν όλοι οι Έλληνες πολίτες έβαζαν καλά στο μυαλό τους ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στα ιδρύματα και ότι πρέπει να προσφέρουν σε αυτά μία ζεστή αγκαλιά. Η αναδοχή είναι μία μεγάλη κατάθεση ψυχής», συμπλήρωσε ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, να επεκταθεί και στην υιοθεσία, η αναπληρώτρια υπουργός ήταν κατηγορηματική. «Καμία. Γιατί η υιοθεσία ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα όχι από τον νόμο. Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να είναι έγγαμα τα ζευγάρια που θα είναι υποψήφια για υιοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο αποκλείεται αυτή εκδοχή, αλλά δεν μπορεί και κανένας νόμος να κατισχύσει του Αστικού Κώδικα».
Παρακολουθήστε παρακάτω τις τοποθετήσεις της Αν. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Πηγή: enikos.gr